fela@jabbim.pl
09 cze 2010

Wreszcie mamy truskawki! Co prawda w cenie, którą najlepiej przemilczeć, ale są :) Miałam piec zupełnie inne ciasto, ale dostałam SMSa od mamy, że kupiła 2kg i trzeba coś z nimi stworzyć. Pewnie to nic odkrywczego i ktoś gdzieś w jakimś skrawku internetu wrzucił już taki przepis, ale u mnie był on wymyślany na bieżąco. Całkowicie przez przypadek więc odkryłam połączenie truskawek z serkiem mascarpone i przepadłam totalnie! Ciasto dla mnie jest idealne na popołudniową kawę w lekkim słońcu lub cieniu, jeśli słońce, tak jak dziś u mnie, jest dość bezlitosne :)

Przepis w ramach Sezonu Truskawkowego 2010.

Lista zakupów

  • czekoladowy biszkopt z 4 jaj (pół łyżki mąki zastąpić łyżką kakao)
  • 2 opakowania czerwonej galaretki (poziomkowa, wiśniowa, truskawkowa - choć mi ta ostatnia delikatnie śmierdzi chemią)
  • około 700g truskawek
  • łyżka żelatyny
  • 500ml śmietany kremówki
  • 500g serka mascarpone
  • łyżka cukru

Przepis

Galaretki rozpuścić w 800ml wody, przelać do plastikowego pojemniczka i wstawić do lodówki by stężała. Upiec biszkopt według przepisu (pół łyżki mąki zastąpić łyżką kakao). Rozpuścić żelatynę w połowie szklanki gorącej wody. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przekroić na połówki, większe okazy można pokroić na ćwiartki. Stężałą galaretkę pokroić w kostkę. Kremówkę ubić, miksując dodać cukier, serek mascarpone i przestudzoną, tężejącą żelatynę.

Biszkopt posmarować odrobiną masy, wyłożyć na to galaretkę, truskawki i przykryć resztą masy. Wstawić do lodówki aż wszystko stężeje. Smacznego :)

Tagi: biszkopt, truskawki, serek mascarpone, śmietana kremówka, kakao, galaretka

Komentarze

  1. Niesamowicie wygląda;) i te truskawki chodzą za mną już od paru dni. Chyba sama zabiorę się za takie cudeńka.

  2. Kurcze, ale przepiekny ten twoj torcik i jak rowno ten serek ukrojony jak bys miala jakies noze do sushi, a moze to zamrozony serek. Chetnie bym przyszla do Ciebie na kawe, obojetnie czy w sloncu czy w cieniu.

  3. Misiuka serek się "siada" dzięki żelatynie i daje się fajnie kroić :)

  4. Wygląda super!!! Aż się rozmarzyłam :)

  5. wygląda przepysznie, myśle, że zrobie to ciasto za niedługo (;

  6. ja jutro też kupuję dwa kilo ;P
    na śniadanie, obiad i kolację będę jadła (:

  7. Viri - truskawki straszna rzecz, bo jak się je już dorwie, to się je wcina na okrągło i jeszcze popija koktajlem truskawkowym ;)

  8. wygląda znakomicie!

  9. wyglada wspaniale! pychota:)

  10. Bardzo ładne ciasto :))

  11. Ależ cuuuudo!

  12. Prezentuje sie wspaniale. Sliczna ci wyszła ta kosteczka ;)

  13. piękne zdjęcia. piękne ciasto, idealne połączenie barw i smaków.

  14. Absolutna poezja.
    Wyobrażam sobie niebiańskość tego połączenia i natychmiast mam ochotę biec do kuchni i go przygotowywać!

    Pozdrawiam! :)

  15. Łaaa, kiedyś jadłam serek mascarpone z owocami i nie mogłam znaleźć przepisu na coś pododobnego.
    A tu proszę, mam! Niesamowite :D Jak tylko zdobędę truskawki to na pewno je wypróbuję.
    + genialny szablon! Zazdroszczę ]:->

  16. Cudowny przepis! Zapisuję! Piękne zdjęcia i blog - czemu tak późno go odkrywam! Nadrobię i zostaję stałym gościem:)
    Pozdrawiam serdecznie!

  17. joanna-kuchareczka

    Śliczne kolory. super ciasto, takie leciutkie.

  18. Zaglądam tu co jakiś czas, ale chyba jak dotąd się nie ujawniłem w komentarzach. Fajnie wygląda to ciasto, choć ja osobiście nie przepadam za galaretką, ale zarówno blog jak i fotki no i to dzisiejsze ciasto robią wrażenie. Dodaję do czytnika :)

  19. Niesamowicie apetyczne zdjęcia , musiał być bardzo smaczny:)

  20. mega apetyczne foty pewnie byl mega pyszny

  21. Ciasto jest przepyszne ! Dziękuję za przepis i czekam na więcej ;))

  22. Wspaniale się prezentuje!

  23. mmm wygląda apetycznie:) a w jakiej formie pieczesz to ciasto, chodzi mi o wymiary:)

  24. Kasia: nie jestem ekspertem od mierzenia blaszek, ale złapałam właśnie linijkę i przy górnym brzegu formy wyszło mi około 24 x 38cm :)

  25. wizazanek

    Przykro mi to mowic ale masa do tego ciasta po prostu smierdzi. Nie da sie jesc bo smierdzi. W calym domu czuje smietane i serek mascarpone. Niestety, ciasto nie jest smaczne i apetyczne :O. 0 na 10 punktow

  26. @wizazanek: Nie mam pojęcia czemu ciasto miałoby śmierdzieć, moje było czuć głównie truskawkami. Może wina serka?

    Swoją drogą zastanawiam się, co jest dziwnego w tym, że ciasto z serkiem mascarpone i śmietaną czuć serkiem mascarpone i śmietaną? Chyba, że ktoś oczekiwał, że będzie pachniało np. kawą ;)

  27. Jeszcze nie wiem jak smakuje ale własnie zrobiłam to ciacho,stoi w lodówce :) , serek mascarpone-pierwszy raz miałam z nim do czynienia i oszalałam-jest pyszniutki.Już nie mogę się doczekać pierwszego kęsa

  28. czy ta żelatyna jest konieczna? Czy można byłoby ją zastąpić np śmietanfixem?

  29. Emilka, nie jestem w sumie autorytetem w tej dziedzinie, ale masa dzięki serkowi mascarpone jest gęsta, więc myślę, że dałoby radę :)

  30. ciasto przepyszne:) tylko ja do masy dodałam 7 łyżek cukru:)

  31. Bardzo dziękuję za odpowiedź :) jutro będę je robić :)

  32. Zrobiłam wszystko jak trzeba a masa mi sie zwarzyła, więc zaczełam od nowa z nowym zestawem i znow to samo, serek miałam z piątnicy... gdzie popełniłam błąd?

  33. Jolly autorytet kuchenny ze mnie żaden niestety, więc nie mam zielonego pojęcia, a też używałam serka z Piątnicy i robiłam to ciacho już dwa razy. Żelatyna była wystudzona kiedy ją dodawałaś?

  34. Za pierwszym razem była chłodna ale nie zimna, ale za drugim i zimna i dosc mocno stężała. Mój błąd najprawdopodobniej polegał na zbyt długim ubijaniu, bo w obu przypadkach smietane ubiłam "na sztywno" potem dodałam serek i żelatynę. Mogę mieć racje??

  35. Jolly powiem szczerze, że nie mam pojęcia, ja też zawsze najpierw ubijam śmietanę na sztywno, a potem dodaję serek i na końcu powolutku wlewam żelatynę. Moja mama, która się zna na tym o wiele lepiej ode mnie mówiła, że może to być jeszcze kwestia śmietany, mnie w każdym razie nigdy się tak nie stało.

  36. Mi wszytsko wyszlo idealnie, ciasto jest pyszneeee , masa gesta i ładna jak na zdjeciu :) tyle ze moje ciasto zrobilam na jasnym spodzie. Polecam i juz nie moge sie doczekac kolejnych przepisow :)

  37. Co do śmietany to za pierwszym razem używałam zwykłej kremówki a za drugim kremówkę łaciate. Nie poddam sie jednak spróbuję raz jeszcze...

  38. Bardzo ładne i apetyczne ciasto. Najbardziej podoba mi się, że owoce w galaretce są między biszkoptem i kremem i dekoracja wierzchu mogłaby zepsuć całość :)

  39. Ciasto wygąda jak malowane,poezja dla oka i myślę ze i dla języka;)tak się zastanawiam czy pokrojona galaretka i z osobna truskawki nie rozpadają się podczas krojenia...bo ja chyba(wszysko oczywiście według przepisu)truskawki zaleje tężejacą galaretką,a potem pokroje?

  40. @agatka: Mnie się nic nie rozpadło, ale można i tak :)

  41. dżejołel

    a mój biszkopt siadł, mimo wrzucenia nim o stół i pozostawienia w piekarniku :(

  42. Ciasto pięknie wygląda, smakuje wybornie. Robiłam już kilka krotnie i za każdym razem urzeka nas smakiem. Polecam!

  43. Zrobilam to ciasto wczoraj na dzisiejsza wizyte gosci. Ciasto zrobilo furrore ;-) Serdecznie polecam.
    Ze wzgledu na pore roku i brak gotowki w portfelu uzylam brzoskwin. Do masy serowej dodalam tylko polowe smietany i 1 op cukru waniliowego, a biszkopt nasaczylam syropem z brzoskwin.

    Cudo!

  44. Dzisiaj zrobiłam biszkopt wg przepisu(jest super),jutro reszta,na święta:) mam pytanie ,czy żelatyna ma być zimna ? czy letnia? czy to ma znaczenie?

  45. Hej, zrobiłam Twoje ciasto, przyznam jest pyszne i niedzielni goście też chwalili, tylko jest mały problem. Nie wiem z czego to wynika. Mam blaszkę o takich samych wymiarach, co Ty, a masy i galaretki nie starczyło mi aby rozłożyć ją na całości. Zostało mi trochę wolnego miejsca. A i trochę inaczej ono wygląda, u Ciebie jest najwięcej białej masy, a u mnie wszystkie warstwy miały jednakowa wysokość. Aha i masa nie była tak piękna jak na Twoim zdjęciu. Troszkę się rozwalała, ale dało sie normalnie kroić. Z czego to może wynikać? Czy następnym razem dać więcej żelatyny? Pozdrawiam i dziękuję za przepis! :-)

  46. właśnie robię to cudeńko :)

  47. wyszło rewelacyjne! :) dziękuje za przepis :)

Dodaj komentarz

Formatowanie jest możliwe za pomocą Markdown. Zastrzegam sobie prawo do moderowania obraźliwych, wulgarnych i nie związanych z tematem wpisów. Autorka bloga nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.

Weryfikacja antyspamowa

Chili i Czekolada © 2010 - wszelkie prawa zastrzeżone

Design i treść - Fela

Ikony - Pinvoke i Joseph North

Napędzane przez JoggerPL